De IRS, de Amerikaanse belastingsdienst, is meer dan vijfhonderd laptops kwijtgeraakt de afgelopen drie jaar, zo wees een doorlichting van de dienst uit.

De ‘Treasury Inspector General for Tax Administration’, kortweg TIGTA, is allerminst opgezet met de zaak. Door het verlies of diefstal van de laptops komt namelijk de privacy van niet minder dan 2.000 belastingsbetalers in het gedrag. De meeste notebooks werden gestolen bij de werknemers thuis of uit de auto’s van de werknemers. Iedere laptop bevatte de gegevens van 10 tot 25 personen, opgeslagen in het PDF formaat.

Een ander punt van kritiek is het feit dat de IRS pas in 2006 begonnen is met aangepaste maatregelen, terwijl de problemen zich al stelden in 2003. Onaanvaardbaar voor dergelijke gevoelige zaken.

De TIGTA gaf de IRS verder de raad om gevoelige data te versleutelen, om die veilig te stellen bij eventuele diefstal. De IRS is niet het eerste Amerikaanse departement dat gevoelige data zomaar verliest. Enkele maanden geleden werd na een onderzoek bekend gemaakt dat de FBI in een periode van 44 maanden maar liefst 160 notebooks kwijtraakte. Dat onderzoek kwam er nadat de FBI in de twee jaren daarvoor maar liefst 317 laptops kwijtspeelde.