3min

Tags in dit artikel

Nutanix wil het klanten makkelijker maken over te stappen naar hybrid- en multicloudomgevingen. Hiervoor versimpelt het bedrijf zijn productportfolio.

Nutanix is één van de grootse leveranciers van hybrid clouddiensten en -oplossingen. De specialist maakt het zijn klanten nu mogelijk makkelijker naar hybrid- en/of multicloudomgevingen over te stappen. De hybrid cloudspecialist versimpelt daarom zijn eigen productenportfolio drastisch. Klanten moeten op deze manier eenvoudiger iedere applicatie overal kunnen draaien.

Het versimpelde portfolio neemt vooral de complexiteit weg die vaak met hybrid- en multicloudomgevingen wordt geassocieerd. Bovendien biedt het versimpelde portfolio klanten meer flexibiliteit, zodat zij alleen diensten gebruiken die ze echt nodig hebben.

Kernblokken

Het Nutanix Cloud Platform bestaat voortaan uit een aantal ‘kernblokken’. De grootste blokken zijn Cloud Infrastructure en Cloud Management. Daarboven bevinden zich Unified Storage, Database Services en Desktop Services. Tools als de Unified Control Plane, Unified API’s, Security en Lifecycle Management vormen de onderste laag. Samen vormen deze blokken een compleet enkel platform dat zorgt voor zeer eenvoudige uitrol, centraal beheer, rijke datadiensten, multi-layered security, business resilience en een simpel overzicht van nuttige tooling.

Overkoepelende diensten binnen kernblokken

Binnen de diverse kernblokken bieden overkoepelende diensten nu alle functionaliteit. Nutanix Cloud Infrastructure (NCI) biedt binnen het blok Cloud Infrastructure een complete op software gebaseerde oplossing voor infrastructuur. Hieronder vallen onder meer virtuele rekenkracht, storage en networking voor vm’s en containers voor hybrid- en multicloudomgevingen. Deze oplossing kan worden ingezet voor zaken als cloud bursting, disaster recovery en datacenter lift and shift.

Binnen Cloud Manager biedt Nutanix Cloud Manager (NCM) eenvoudigere diensten voor het bouwen en beheren van cloudomgevingen. Bijvoorbeeld door governance voor private en public cloudomgevingen, zodat klanten hun cloudtrajecten kunnen versnellen. De dienst levert hiervoor alle functionaliteit, waaronder monitoring, insights en automatisering. Naast meer inzicht biedt deze dienst ook meer securitymogelijkheden voor workloads en data in hybrid-en multicloudomgevingen, zoals geautomatiseerd incident response, intelligente analyses van incidenten en compliance voor wet- en regelgeving.

Voor Unified Storage biedt Nutanix Unified Storage (NUS) gedistribueerde en softwaregebaseerde storage voor vele protocollen. Denk daarbij aan volumes, files en objecten. De storage ondersteunt workloads en data in de diverse hybrid- en multicloudomgevingen. Daarnaast vormt deze dienst een centrale locatie voor het beheer van alle storagebronnen en haalt daarmee de complexiteit van verschillende interfaces en oplossingen voor dit beheer weg. De dienst versimpelt dit beheer zodanig dat, volgens Nutanix, ook andere beheerders dan storage-experts eenvoudig het beheer kunnen uitvoeren.

Database- en Desktop-services

Binnen Database Services maakt Nutanix Database Service (NDB) het databasebeheer in de verschillende hybride- en multicloudomgevingen eenvoudiger. De dienst doet dit voor diverse database-oplossingen, zoals PostgreSQL, MySQL, Microsoft SQL Server en Oracle Database. Beschikbare diensten zijn onder meer automatisering voor provisioning, schalen, patching, bescherming en het klonen van database instances. Ook biedt NDB een platform voor het eenvoudig uitrollen van Database-as-a-Service (DBaaS) en selfservice databasegebruik. Dit voor alle omgevingen en voor zowel bestaande als nieuwe databases.

Verder biedt Nutanix End User Computing Solutions (EUC) voor Desktop Services virtuele applicaties en desktopomgevingen die op alle cloudomgevingen draaien. Hiervoor biedt de dienst een op de infrastructuurkosten gebaseerd licentiemodel en een simpel, snel en flexibel Desktop-as-a-Service (DaaS)-platform. Dit platform kunnen gebruikers inzetten voor het draaien van workloads voor eindgebruikers op Nutanix Cloud Infrastructure (NCI) of in hybride/public cloudomgevingen.

Het versimpelde productportfolio van de hybrid cloudspecialist is per direct leverbaar.

Tip: Alles over virtuele desktops (VDI) met Nutanix en VMware experts