min

Tags in dit artikel

, ,

De wereldwijde verkopen van computers stijgen minder sterk dan voorheen, mede door de economische recessie in de Verenigde staten. In dat land steeg de verkoop van computers met slechts 3,6 procent in het tweede kwartaal van dit jaar.

Deze cijfers komen uit onderzoeken gehouden door onderzoeksbureau Gartner. "Zoals verwacht stegen de pc-verkopen in de Verenigde Staten niet zo snel als voorheen, mede dankzij budget-problemen van zowel de Amerikaanse consument als bedrijven", aldus David Daoud van IDC.

Hij waarschuwde dat de vraag in de komende kwartalen zo slecht zal blijven als de Amerikaanse economie geen verbeteringen toont, ondanks prijsverlagingen op computers. Volgens Gartner zal de groei in pc-verkopen ten koste gaan van de inkomsten omdat hardware-makers prijzen hebben verlaagd om de verkopen te stimuleren.

Hewlett-Packard blijft de onbetwiste nummer één met Dell een goede tweede. Hewlett-Packard wist zeventien procent meer computers te verschepen. Dell wist zijn marktaandeel met twaalf procent te vergroten en blijft wel nummer één op de Amerikaanse markt. Wereldwijd stegen de pc-verkopen met zestien procent.

Ook de Aziatische markt kende een lagere groei. Vanwege stijgende energiekosten en zorgen omtrent de inflatie gaven consumenten en bedrijven minder uit aan pc’s. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika steeg de vraag erg sterk naar kleine, goedkope laptops. Volgens Gartner stegen de verkopen in dat segment met 40 procent in deze regionen.