2min

Tags in dit artikel

, , ,

Twee voormalige Googlewerknemers hebben samen met twee pioniers op het vlak van zoektechnologie een nieuwe zoekmachine opgericht die Cuil (cool uitgesproken) gedoopt werd. Het bedrijf claimt dat zoekmachine het de concurrentie met Google aankan door haar geheel nieuwe manier van pagina-indexering.

De twee techneuten die Cuil hebben ontworpen zijn Tom Costello (tevens CEO van Cuil) en zijn vrouw, Anna Patterson. Terwijl Costello instond voor het ontwerp van IBM Web Fountain, is Patterson de ontwerpster van Google’s gigantische TeraGoogle-index van webpagina’s. De twee werden Cuil binnengeloodst door twee voormalige Googlewerknemers: Russell Power en Louis Monier. Die laatste is nog CTO geweest van Altavista en hij stond tevens aan de wieg van Babelfish, de vertaalservice van Altavista, dat nu overgenomen is door Yahoo.

Cuil haalt haar sterkte naar eigen zeggen uit het feit dat het sneller, goedkoper en meer kan indexeren dan Google, dat al een gigantische webindex heeft. De belangrijkste eigenschap van Cuil is dat het de resultaten van elke zoekopdracht clustert in groepen van gerelateerde webpagina, die op hun beurt in categorieën worden ingedeeld. De gebruiker krijgt ook verschillende opties tot zijn beschikking om haar zoekopdrachten te organiseren en op die manier zijn zoekopdrachten verder te verfijnen.

Cuil heeft op dit moment al 120 miljard webpagina’s geïndexeerd en volgens Cuil is dat maar liefst drie keer meer dan wat Google nu indexeert. Patterson geeft aan dat hiervoor ‘slechts’ vijf miljoen dollar werd uitgegeven. Het grootste nadeel is dat Cuil op dit moment enkel op punt is gesteld voor Engelstalige gebruikers, waardoor enkel zoekopdrachten in die taal kunnen genieten van de nieuwe manier van zoekresultaten organiseren.