1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Google is sinds maandag eigenaar van de reeds failliete zoekmachine Cuil. De internetgigant zou vooral geïnteresseerd zijn in de patenten die Cuil in handen heeft, waarin de zoektechnologie is vastgelegd.

Voor vele zal Cuil.com geen belletjes doen rinkelen. Ondanks een goede start is dit ook niet heel opmerkelijk te noemen. In 2008 lanceerde het bedrijf de zoekmachine Kewl. Slechts een paar dagen later werd de naam echter veranderd naar Cuill wat uiteindelijk weer Cuil werd. Deze nieuwe speler op de markt had grote plannen en zou Google van de kroon gaan stoten. Investeerders hadden vertrouwen en het bedrijf sprokkelde zo een flink kapitaal binnen.

Bij lancering leek de zoekmachine een groot succes te worden. Er werd erg positief gesproken over de nieuwe zoekmachine. Dit veranderde echter snel toen bleek dat de zoekmachine nauwelijks bruikbare resultaten kon tonen en websites liet crashen met haar spider. Hierdoor werd de zoekmachine al snel genegeerd door het publiek en ging, ondanks investeringen van 50 miljoen dollar, in 2010 failliet.

Google heeft nu de resten van het bedrijf opgekocht. Doordat Cuil bij lancering claimde dat zij een grotere index had dan Google was laatst genoemde vooral geïnteresseerd in de patenten van het bedrijf. Hierin zou namelijk de unieke zoektechnologie zijn vastgelegd. Cuil was namelijk in staat om tegen zeer lage kosten te indexeren.