1 min

Tags in dit artikel

, , ,

IBM gaat in de toekomst desktops leveren zonder een besturingssysteem van Microsoft. Hiervoor gaat IBM samenwerken met verschillende leveranciers van Linux.

Het gaat om de leveranciers Red Hat, Novell en Canonical. Het is de bedoeling dat deze leveranciers een volledige besturingssysteem leveren waar geen gebruik wordt gemaakt van Microsofts software. De desktopomgeving is voornamelijk bedoeld voor zakelijk gebruik en moet in de hele wereld beschikbaar gesteld worden. IBM gaat de besturingssystemen voorzien van eigen software zoals applicatiepakket Symphony en groupware Notes.

Als voorproefje zal Canonical, leverancier van Ubuntu, de software vanaf eind deze maand al voorzien van Symphony. IBM heeft geconstateerd dat er steeds meer vraag is naar een alternatief voor Windows. Dit komt mede door de lage kosten die Linux met zich mee brengt aangezien het hier gaat om gratis open source-software. Alleen aan het beheer en de ondersteuning zal een kostenplaatje hangen.

"De trage acceptatie van Windows Vista door bedrijven en prijsbewuste cio’s is, samen met het overduidelijke succes van een nieuw type Microsoftloze pc, levert ongelofelijke kansen op voor Linux", aldus vice-president Kevin Cavanaugh van IBM’s divisie Lotus Software.

Of dit de doorbraak wordt van Linux op de zakelijke markt is nog maar de vraag. Al eerder zijn er pogingen gedaan om Linux op de zakelijke markt te brengen maar zonder veel resultaat. Op dit moment worden Windowsversie 95 en 98 nog meer gebruikt dan Linux.