KPN heeft met het Duitse Debitel AG een overeenkomst bereikt om het Nederlandse Debitel over te nemen voor een niet genoemd bedrag.

Debitel is de grootste mobile virtual network operator (MVNO), een operator die geen eigen netwerk heeft maar dat van andere aanbieders gebruikt, in Nederland en heeft zo’n 300.000 postpaid- en 230.000 prepaidklanten. Deze klanten maken gebruik van het KPN-netwerk en er is nog een onbekend aantal dat het Vodafone-netwerk gebruikt.

Deze 530.000 klanten zullen de komende twee en een half jaar overgeplaatst worden naar Telfort, Hi en KPN. De klanten die al belden via het Vodafone-netwerk zullen bij dat bedrijf aangesloten worden. Zodra die overplaatsing voltooid is, zal het merk Debitel in Nederland verdwijnen.

"De overname is dus een enorme verschraling van de markt voor MVNO’s in Nederland. Dit is een grote slag. Debitel stond al te koop en ik denk dat onder invloed van de financiële crisis de prijs zodanig is gedaald dat die voor KPN aantrekkelijk is geworden", vertelt Ed Achterberg, marktanalist van Telecompaper.

Het is onbekend om hoeveel klanten het gaat die naar Vodafone Nederland worden geplaatst, maar volgens een schatting van Achterberg gaat het om zo’n 300.000 klanten, omdat Debitel in het eerste kwartaal van 2008 zo’n 900.000 klanten had en dat aantal nu gedaald is.

Het is niet bekend voor hoeveel KPN Debitel Nederland van Debitel AG overneemt. Vorig jaar had Debitel Nederland een netto-omzet van ongeveer 247 miljoen euro. Ook heeft het bedrijf 130 fte’s. "Die komen volledig naar KPN. We voegen ze bij de divisie Consumenten", vertelt een woordvoerder van KPN.

De overname moet nog goedgekeurd worden door de mededingingsautoriteit NMa. De ondernemingsraden zijn op de hoogte van de overname en zullen om advies worden gevraagd.