KPN groeit flink op mobiel gebied, of we nou kijken naar het gemiddelde verbruik van de KPN-klant, het mobiele netwerk of het aantal klanten dat mobiele diensten bij KPN afneemt. Er zit overal een flinke groei in. Ook met het vaste internet van KPN gaat het goed, ook daar groeit het bedrijf gestaag verder. Financieel is de brutowinst stabiel, maar er is nog ruimte voor verbetering.

KPN is een provider die de afgelopen jaren forse veranderingen doormaakt, na een mislukte overnamepoging door het Mexicaanse America Movil werd besloten om de activiteiten in België en Duitsland te verkopen. Ging KPN reorganiseren en zich meer richten op zijn vaste en mobiele diensten.

Hoewel KPN door het verkopen van de dochterondernemingen een stuk kleiner is geworden en mogelijk ook gevoeliger voor overnames, weet het met zijn diensten wel beter te presteren. Zo is het aantal klanten met een mobiel abonnement toegenomen met 68.000 naar 7,5 miljoen. Het aantal prepaidklanten daalde echter wel met 84.000, maar die leveren veel minder op.

De hoeveelheid dataverbruik per mobiele klant steeg naar 1,1GB per maand want een verdubbeling is ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze stijging in dataverbruik is ook deels te danken aan het verbeteren van het 4G-netwerk. De snelheid van het 4G-netwerk is namelijk ook flink gestegen, waar vorig jaar de gemiddelde snelheid nog lag op 20 Mbit/s is dat nu 36 Mbit/s.

Het vaste netwerk van KPN groeit ook nog steeds, het bedrijf zag het aantal breedbandklanten stijgen met 31.000 naar 2,84 miljoen. Het aantal klanten die televisie afnemen bij KPN steeg met 64.000 tot 1,74 miljoen. KPN geeft sinds enkele jaren ook korting aan klanten die zowel vaste als mobiele diensten afnemen bij het bedrijf, dat heeft ertoe geleid dat er nu 608.000 klanten zijn die een combinatie afnemen van vaste en mobiele diensten, dat is een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden.

KPN gaat het komende jaar verder investeren in zijn mobiele netwerk om de snelheid daarvan verder te verhogen. Ook worden er in het vaste netwerken investeringen gedaan om de internetsnelheid te verhogen. Hiervoor heeft het ook contracten gesloten met andere providers die vast internet aanbieden via het KPN-netwerk. Tot slot start KPN dit najaar met een nieuwe televisiedienst genaamd KPN Play.