2min

Tags in dit artikel

, ,

Na twee jaar onderhandelen heeft het Authors Guild, de Association of American Publishers (AAP) samen met Google een overeenkomst gesloten waarmee lezers toegang kunnen krijgen tot online publicaties van boeken waar auteursrecht op rust.

Ook vooraanstaande bibliotheken die deelnemen aan het Google Book Search-initiatief maken deel uit van deze overeenkomst. Dit alles is het resultaat van twee ‘class action lawsuit’ die was aangespannen door de AAP en vijf grote uitgevers die de leden van de AAP vertegenwoordigen.

Zo zal deze overeenkomst voordelig zijn voor lezers en onderzoekers omdat auteurs en uitgevers de beschikking krijgen over meer mogelijkheden om hun werk in digitale vorm aan te bieden. Dit kan nog verder worden uitgebreid via Google Book Search, die miljoenen boeken doorzoekbaar zou moeten maken via het internet.

De overeenkomst geeft eigenaren van auteursrechten meer erkenning en zal hen een efficiënte manier bieden om te bepalen hoe mensen op het internet toegang krijgt tot hun intellectuele eigendom en hiervoor financiële compensatie ontvangen.

Google gaat 125 miljoen dollar betalen dat gebruikt zal worden voor de oprichting van het Book Rights Registry, de schikking van lopende rechtszaken en dekking van juridische kosten.

"Het schrijven van een boek vergt een hoop werk, maar het is nog meer werk om ervoor betaald te krijgen", aldus Roy Blount Jr., de president van het Authors Guild. "Als lezer en onderzoeker zal het mij een genoegen doem om de plaatselijke bibliotheek te bezoeken en de collecties van ’s werelds meest vooraanstaande bibliotheken te doorzoeken. Het spreekt voor zich dat auteurs blij zijn met de betalingen van mensen die hun werk gebruiken. Deze overeenkomst komt iedereen ten goede".

"Deze historische overeenkomst is goed nieuws voor alle berokkenen", aldus Richard Sarnoff, de voorzitter van de Association of American Publishers. "Vanuit ons oogpunt schept de overeenkomst een innovatief kader voor het gebruik van materiaal waarop auteursrecht rust in een wereld die in rap tempo wordt gedigitaliseerd. Lezers krijgen hierdoor toegang tot een enorme schat aan boeken die voorheen moeilijk vindbaar waren, terwijl uitgevers de voordelen kunnen ondervinden van een aantrekkelijk commercieel model dat rechthebbenden zowel controle als keuzevrijheid biedt".

"Vanaf het prille begin van ons bedrijf droomden wij er al van om alle boeken ter wereld makkelijker vindbaar te maken en lezers er toegang toe te bieden via internet. Elke dag komen we een stapje dichter bij onze doelstelling, en vandaag zetten we een grote stap voorwaarts", aldus Sergey Brin, de medeoprichter en president Technologie van Google.

"Samen met auteurs, uitgevers en bibliotheken brengen wij steeds meer van ’s werelds offline content online en maken we deze voor meer mensen toegankelijk".