2min

Tags in dit artikel

, ,

Het lijkt zo kort geleden maar het is inmiddels al weer een half jaar geleden sinds Ubuntu 8.04 uitkwam. Vandaag is het zes maanden later en dus tijd voor de volgende release. Ubuntu 8.10 ziet vandaag na vele alpha’s en een paar beta’s het levenslicht.

Een van de nieuwe dingen, bijna standaard bij een nieuwe versie van Ubuntu, is een update van Gnome, de standaard grafische omgeving van Ubuntu. Opvallende veranderingen zijn een nieuwe versie van Nautilus, die nu ook tabbladen ondersteund, en de archivetool kan nu met meer verschillende formaten overweg.

Onder de bruine kleuren van Gnome draait Xorg 7.4. De nieuwe versie van Xorg belooft beter overweg te kunnen met hot swappable apparaten, zoals muizen, tabletten en toetsenborden. Ook is de failsave mode verbeterd. Handig als er problemen plaatsvinden met de configuratiebestanden.

Wat ook nieuw is, is de guest account. De guest account is een account die aangemaakt wordt en als dat account ingelogd is heeft het geen toegang tot home directories van wie dan ook. Voeg hier een zeer beperkt rechtenset aan toe en je zou een 100 procent veilige manier moeten hebben om je laptop uit te lenen aan vrienden die even snel hun mail willen checken of iets op internet willen opzoeken.


Voor iedereen die niet weet wat voor beest Shuttleworth nou weer koos als mascotte,
een Ibex is een Steenbok.

Ook op servergebied is er natuurlijk aandacht besteed. De belangrijkste verandering is het kunnen inzetten van Ubuntu als een Xen Guest. Ubuntu heeft nu een speciale optie tijdens de installer om een minimale omgeving te installeren voor virtuele machines.

Naast de nieuwe versies van bovengenoemde zijn er natuurlijk nog een hele hoop andere pakketten geupdated. Zo is er een nieuwe kernel, (2.6.27) een nieuwe versie van Samba, een nieuwe versie van Network Manager en een plugin voor Totem, waarmee je direct filmpjes kunt kijken vanaf de BBC website.

Ubuntu 8.10 zal op alle bekende mirrors te downloaden zijn, nadat de officiele release is vrijgegeven. De lijst zal hier te vinden zijn. Natuurlijk kun je ook de Techzine downloadsectie in de gaten houden!