2min

Tags in dit artikel

,

De nieuwste telg van de Ubuntu-familie genaamd Jaunty Jackalope met versienummer 9.04 heeft de bètastatus bereikt.

Nieuw in deze release is het gebruik van desktopmanager GNOME 2.26 waarin onder meer Brasero, de cd-/dvd-brandapplicatie, sterk verbeterd is. Ook wordt nu X.Org-server 1.6 gebruikt met als gevolg dat er nu meer opensourcedrivers voor videokaarten beschikbaar zijn.

Grafisch is er ook het een en ander verbeterd. Zo is er een nieuwe look van notificaties, zijn er drie nieuwe thema’s, een nieuw aanmeld- en opstartscherm en twee nieuwe bureaubladachtergronden beschikbaar. Toch komen de echte grafische wijzigingen pas in versie 9.10, waarvoor Canonical een speciaal ontwerpteam heeft ingehuurd.

Daarnaast ondersteunt Ubuntu nu het ext4-bestandssysteem, echter is ext3 nog de standaard in deze bèta maar dat kan mogelijk later veranderen, start het besturingssysteem een stuk sneller op en is er extra ondersteuning voor de cloud.

Ubuntu 9.04 Server Edition bevat namelijk Eucalyptus, een opensourcetechnologie waarmee het mogelijk is om een eigen cloud vergelijkbaar met de Amazon EC2-API op te zetten en te testen. Ook is het mogelijk om dynamisch virtuele machines te maken, meerdere clusters in een enkele cloud te configureren en biedt de servereditie van Ubuntu 9.04 een S3-compatible opslagbeheerder en een elastic block storage-equivalent aan.

De uiteindelijke versie van Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope verschijnt op 23 april. Naast Ubuntu zijn ook Kubuntu, Xubuntu, Ubuntu Education Edition, Ubuntu Netbook Remix, Ubuntu MID, UbuntuStudio, Mythbuntu en Ubuntu ARM bijgewerkt naar 9.04 bèta. Downloadlinks en upgrademogelijkheden kunnen gevonden worden op deze pagina.


[center]Het vernieuwde aanmeldscherm van Ubuntu 9.04[/center]