3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Ondanks de slechte economische situatie wereldwijd blijkt de gamesmarkt goed bestand tegen de recessie. De goede verkoopcijfers afgelopen jaar waren voornamelijk te danken aan sequels en muziekgames.

Volgens Sid Shuman van GamePro Magazine doen gamers in onzekere tijden wat alle consumenten doen, namelijk zich focussen op kwaliteitsmerken en -games. Omdat gamers zich niet zoveel games meer kunnen veroorloven zullen ze dus eerder gaan voor een game die gegarandeerd speelplezier oplevert. Titels als Call of Duty: World at War, Fallout 3, Gears of War 2, Grand Theft Auto IV en Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots deden het daarom dit jaar erg goed.

Hoewel dat vroeger wel anders was, is de leeftijd van de gemiddelde gamer momenteel 35 en dat is terug te zien in de soort spellen die uitgevers op de markt brengen en die dus ook gekocht worden door gamers. Games met een leeftijdsclassificatie van 16 en hoger doen het daardoor goed. Zowel Microsoft als Sony, de twee grote concurrenten in de markt voor games voor de oudere en mannelijke gamer brachten dit najaar een opvolger van een succesvolle platform-exclusieve game uit. Microsoft kwam met Gears of War 2, terwijl Sony Resistance: Fall of Man 2 op de markt bracht.

Activision kwam met het vijfde deel van de Call of Duty-reeks en wist niet alleen 35 miljoen exemplaren te verkopen, maar het spel is nog steeds een van de meest gespeelde spellen op Xbox Live. Zoals gebruikelijk bij Electronic Arts, kwam ook deze grote uitgever met diverse sequels, met name in de EA Sports-serie. In de Verenigde Staten verkochten deze games nog steeds goed, maar de muziekgames wisten beter te scoren.

Activision en MTV Games zijn de grote spelers op de markt voor muziekgames, met respectievelijk Guitar Hero en Rock Band. Van Guitar Hero kwamen World Tour, Aerosmith en Guitar Hero III: Legends of Rock uit en in totaal gingen er van deze games 23 miljoen stuks over de toonbank wereldwijd. Volgens analist Michael Pachter van Wedbush Morgan Securities zal de retailomzet van Guitar Hero in 2008 dan ook op 800 tot 900 miljoen dollar uitkomen. Rock Band zou het met de helft van deze omzet moeten doen, maar is volgens cijfers weer succesvoller op het gebied van downloadable content dat natuurlijk ook veel geld oplevert.

Uiteraard liet ook Nintendo van zich horen dit jaar met succesgames als Mario Kart Wii en Super Smash Bros. Brawl, van beide titels werden in november in Amerika rond de vier miljoen stuks verkocht. Ook het Balance Board en Wii Fit deden het goed, in Amerika werden er reeds 3,5 miljoen van verkocht.

Sony boekte daarnaast nog een ongekend succes met LittleBigPlanet, waarbij vooral de mogelijkheid om zelf levels te maken in de smaak viel bij gamers. Momenteel zijn er meer dan 100.000 levels gemaakt door gamers en die zijn door andere spelers in totaal weer twintig miljoen keer gespeeld. Dat succes toont volgens analist Anita Frazier van NPD Group aan dat het landschap van de gamesmarkt aan het veranderen is. "Ja, er is nog steeds een groep van hardcoregamers en de traditionele games zullen daardoor nog altijd goed verkopen, maar er is momenteel veel meer te doen met zelfgemaakte en aanvullende content voor games," aldus Frazier.