1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Uit het boek ‘The Race for a New Game Machine’, hebben een aantal IBM-ingenieurs verschillende feiten gevonden over de console-oorlog tussen Sony en Microsoft.

Het boek is geschreven door David Shippy en Mickie Phipps. In het boek gaan de schrijvers vooral in op het onderzoek voor Sony’s Cell processor. Dit onderzoek heeft later veel invloed gehad op de research van de chip voor de Xbox 360.

"Alle drie de partijen zijn overeengekomen dat IBM uiteindelijk de Cell processor zal doorverkopen aan andere patijen. Maar het lijkt bij Sony niet te zijn doorgedrongen dat IBM sleutelonderdelen van de Cell al eerder zou kunnen verkopen aan haar grootste concurrent voordat deze helemaal klaar was. Het resultaat was dat Sony’s R&D-budget werd uitgegeven aan de ontwikkeling van een component dat later door Microsoft gebruikt zou worden", staat er in het boek.

Diverse IBM-werkenemers moesten volgens het boek hun werk verbergen voor Sony. Zo was bijvoorbeeld de Xbox-chip een paar etages boven de cell-processor ontwikkeld. Shippy zegt dat hij zich niet fijn voelde wanneer hij met de Microsoft-ingenieurs vergaderde en hen hielp met de problemen die hij was tegengekomen bij het werk voor de PlayStation 3.