Broadcom heeft de StrataXGS Tomahawk 5-processor geïntroduceerd. De chip is geschikt voor datacenter switches en moet verwerkingssnelheden verhogen.

De StrataXGS Tomahawk 5 komt volgens de fabrikant met name tot zijn richt in op Ethernet gebaseerde datacenter switches. Ethernet biedt volgens Broadcom energiezuinigheid, de hoogste bandbreedte en de hoogste SerDes-snelheden, in combinatie met een verdubbeling van de bandbreedte iedere 18 tot 24 maanden. Dit maakt de technologie zeer geschikt voor AI- en ML-oplossingen en cloudinfrastructuuroplossingen.

De StrataXGS Tomahawk 5 is een 5nm processor. Met de chip kan een Ethernet switch 51,2 Tbps aan netwerkverkeer verwerken, twee keer zoveel als de voorgaande StrataXGS Tomahawk. Een individuele StrataXGS Tomahawk 5 kan daarnaast honderden netwerkverbindingen ondersteunen.

Veel extra functionaliteit

De processor van Broadcom is voorzien van functionaliteit voor het virtualiseren van AI- en ML-workloads, met eigenschappen als single-pass VxLAN routing en bridging. Ook kan met behulp van de technologie Cognitive Routing de processor automatisch dataverkeer routeren via de minst drukke netwerverbindingen. Hiermee kunnen prestatieproblemen van het verkeer worden voorkomen.

Aan de StrataXGS Tomahawk 5 is daarnaast nieuwe load balancing-fuctionaliteit toegevoegd. Met deze technologie kan de processor detecteren of netwerkverbindingen technische problemen hebben. Hierop routeert de processor het verkeer naar andere verbindingen. Dit moet uitval en andere technische problemen helpen te voorkomen.

Verder maakt de processor het makkelijker specifieke data van speciale algoritmes over netwerkverkeer te verzamelen en te ontdekken waar opstoppingen ontstaan of het verkeer trager verloopt dan moet. Ook helpt de processor de problemen op te lossen. Deze functionaliteit wordt ondersteund door onder meer zes Arm-processors die in de StrataXGS Tomahawk 5 zijn ingebouwd.

Ingebouwde optische componenten

Alle functionaliteit van de processor wordt ondersteund door een geïntegreerd set optische componenten. Deze onderdelen maken het mogelijk de processor makkelijker in optische netwerken te integreren.

Tip: Broadcom lanceert vier chips voor Wi-Fi 7 access points