1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De Japanse elektronicagigant NEC heeft aangekondigd 20.000 banen te schrappen.

Het bedrijf onthulde op vrijdag dat het zich genoodzaakt voelt een grote herstructurering door te voeren waarin 20.000 werknemers van NEC hun baan zullen verliezen.

Naar schatting heeft NEC de laatste negen maanden zo’n 129 miljard yen (1 miljard euro) verloren. De schuld schuift de gigant af op de stilstaande mobiele markt, de mindere vraag naar halfgeleiders en een ongunstige wisselkoers.

Bovendien staan de grote verliezen van NEC in sterk contrast met de voorspellingen drie maanden geleden. In het rapport van 30 oktober stelde het bedrijf dat het een winst zou maken van 10 miljard yen. De nieuwste vooruitzichten laten een daling zien van de nettowinst van 305 miljard yen.

De ontslagen bij NEC behoren tot nog toe tot een van de massaalste in de computerindustrie. AT&T ontsloeg 12.000 werknemers in december en Sprint Nextel houdt het bij ‘slechts’ 8.000 personen die het op straat zet. Ook Microsoft, Philips, Sony en Circuit City zijn gedwongen mensen op straat te zetten. Circuit City ontsloeg maar liefst 30.000 mensen.