Kamerleden Kees Vendrik en Tofik Dibi hebben hun zorgen geuit over de huidige ICT-opleiding op MBO-niveau. Volgens de beide heren, die allebei GroenLinks vertegenwoordigen in de kamer, komt de huidige opleiding slechts een aantal grote bedrijven ten goede.

De beide kamerleden, Kees Vendrik en Tofik Dibi, hebben namelijk laten weten dat op een ICT-opleiding op MBO-niveau men teveel met enkele grote partijen werkt. De student leert werken met deze systemen, maar krijgt niks over de onbekendere en kleinere alternatieven. De beide heren vergeleken dit met een retailsysteem, waar men één kassasysteem leert te gebruiken, terwijl er meerdere zijn. De kamerleden hebben hun klachten geuit in de vorm van kamervragen, die gisteren gesteld zijn. De vier kritische vragen werden gericht aan de staatssecretarisen van Economische Zaken en van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen.

GroenLinks wil al langere tijd ondersteuning van opensourcesystemen binnen de overheid. Enkele jaren geleden is er een motie goedgekeurd die door een kamerlid van GroenLinks, Kees Vendrik, werd ingediend. Deze motie zorgde ervoor dat opensourcesystemen de voorkeur geniet in de publieke sector. De staatssecretaris van Economische Zaken steunt de visie van opensourcesoftware in theorie, in de praktijk lijkt dit echter niet waar. De staatssecretaris laat op dat gebied namelijk weinig van zich horen, iets dat bewezen wordt met de huidige kamervragen over de MBO-opleidingen.