1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , , , ,

De baankans bij de tien grootste MBO opleidingen is minder dan vijftig procent, zo blijkt uit een inventarisatie van FNV Jong. Studenten beheer ICT (niveau 3) hebben van alle ICT-opleidingen het minste kans op werk na het afstuderen.

Volgens FNV Jong volgen 72.000 jongeren een opleiding met minder dan 40 procent kans op werk in die sector. "De kans op werk is sinds 2011 voor populaire opleidingen opnieuw slechter geworden," aldus een woordvoerder. "Toch zijn er meer studenten ingestroomd en zijn de opleidingen populairder geworden."

Volgens de vakbond moet de instroom van deze opleidingen aan banden worden gelegd. "De toenemende jeugdwerkloosheid vraagt om een breed scala aan maatregelen. Het goed opleiden van de jongeren voor kansrijke beroepen is daar een van," stelt de vereniging.

De ministerraad stemde in april in met een voorstel van Minister van Onderwijs Jet Bussemakers om de kans op een baan voor MBO-jongeren te vergroten. Betere voorlichting over de kansen op de arbeidsmarkt en het sluiten van opleidingen met weinig kansen vallen onder het pakket. Een aantal MBO-scholen werkt aan een studiebijsluiter om jongeren van het issue op de hoogte te stellen.