1 min

Intel wil de waardering voor zijn zelfrijdende auto-bedrijfsonderdeel Mobileye verlagen. Dit stelt de Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen.

Volgende WSJ heeft is de chipfabrikant van plan de waarde van zijn voor een beursgang geplande dochteronderneming te verlagen. Ook wil Intel, naast een lagere prijs voor de aandelen, minder aandelen beschikbaar stellen.

Intel had in eerste instantie de waarde van Mobileye Global op 51 miljard euro (50 miljard dollar) staan, maar wil deze nu terugbrengen naar minder dan 20 miljard euro. De beursgang moet binnenkort plaatsvinden.

Waardeverlaging moet interesse aanwakkeren

De combinatie tussen een lagere prijs en minder aandelen moet volgens de chipfabrikant meer interesse bij investeerders losmaken, zo geven de anonieme bronnen van de zakenkrant aan. Dit moet de waarde van de aandelen na de beursgang juist omhoog duwen.

Techmarkt in negatieve koers

De actie van Intel is volgens WSJ de zoveelste indicatie dat de techmarkt in alle geledingen op dit moment flink onder druk staat. Dit komt volgens de zakenkrant door de hoge inflatie en rente wereldwijd, angst voor een recessie en dalende aandelenkoersen.

De actie van Intel moet laten zien of ook de IPO-markt deze trend gaat volgen. Beursgangen van bedrijven in de Verenigde Staten staan inmiddels al onder druk van de hoge rente en daardoor is 2022 momenteel één van de meest slechte jaren. Veel bedrijven die dit jaar een beursgang hadden gepland, stellen deze inmiddels uit naar 2023.

Tip: Investeerders verwachten rode cijfers van Microsoft, AWS en Google