Koers Intel stijgt door besparingsplan van 10 miljard euro

Koers Intel stijgt door besparingsplan van 10 miljard euro

De aandelenprijs van Intel steeg met 5 procent nadat de organisatie tot 10 miljard euro aan kostenbesparingen bekendmaakte.

Intel onthulde het plan na de aankondiging van een lagere winstverwachting voor het resterende jaar. Hoewel de organisatie in het vorige kwartaal beter presteerde dan verwacht, belooft het tij in de komende maanden te keren.

Intel maakte over het derde kwartaal een winst van 59 dollarcent per aandeel bekend, ver boven de 32 dollarcent die Wall Street verwachtte. De omzet daalde met 15 procent naar 15,34 miljard dollar, net boven de verwachting van 15,25 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 1,02 miljard dollar, een gigantische daling ten opzichte van de 6,82 miljard dollar uit 2021.

Bezuinigingen

Tijdens een conference call verklaarde Intel CEO Pat Gelsinger dat het bedrijf verwacht dat de economische onzekerheid in 2023 aanhoudt. Financieel hoofd David Zinsner waarschuwde dat het bedrijf een wereldwijde recessie voor mogelijk houdt.

Vanwege de uitdagingen maakte Intel een besparingsplan bekend. Het bedrijf wil zijn verkoopkosten en operationele uitgaven in 2023 met ongeveer 3 miljard dollar verlagen. De kostenbesparingen worden gefaseerd. Tegen het einde van 2025 mikt Intel op besparingen van 8 miljard dollar tot 10 miljard dollar.

Insiders lieten aan het begin van oktober weten dat Intel van plan is om duizenden werknemers te ontslaan om de kosten te drukken.

Gemengde gevoelens

De Client Computing-divisie van Intel is verantwoordelijk voor de verkoop van chips voor pc’s. De divisie rapporteerde 8,12 miljard dollar aan kwartaalinkomsten, een daling van 17 procent ten opzichte van vorig jaar.

De omzet overtrof de analistenverwachting van 7,58 miljard dollar. Volgens Gartner daalde het aantal pc-zendingen in het afgelopen kwartaal met bijna 20 procent, wat de afname verklaart.

Vooruitkijkend naar het vierde kwartaal verwacht Intel 20 dollarcent per aandeel op 15 miljard dollar aan inkomsten. De prognose is teleurstellend: Wall Street verwachtte 66 dollarcent per aandeel op 16,27 miljard dollar aan inkomsten.

Tip: Verkoop pc’s en laptops daalt, maar Apple zit in de lift