Will Wright, bedenker van kaskrakers als de Sims en Spore, heeft deze week laten weten dat hij vertrekt bij speluitgever Electronic Arts. Wright gaat zich richten op zijn eigen multimedia entertainmentbedrijf.

Will Wright was in 1989 mede-oprichter van spelontwikkelaar Maxis en bedacht daar SimCity, een game die de basis zou leggen voor vele andere Sim-games. In 1997 werd Maxis overgenomen door Electronic Arts en ook daar boekte Wright vele successen, met als absolute topper de Sims-serie. In de serie verschenen inmiddels twee games en talloze uitbreidingspakketten, die wereldwijd gezamenlijk meer dan 100 miljoen keer over de toonbank gingen. Zijn meest recente succes boekte Wright met de innovatieve game Spore, hoewel de game nooit het succes van de Sims heeft kunnen evenaren.

Maar na twaalf jaar werken voor een baas vind Wright het tijd weer voor zichzelf te beginnen. Hij heeft daarom het bedrijfje Stupid Fun Club opgericht, dat volgens Wright een denktank is voor de ontwikkeling van entertainment op veel gebieden, waaronder games, films, televisie, internet en speelgoed. "De entertainmentindustrie ondergaat momenteel een revolutie. Stupid Fun Club zal nieuwe mogelijkheden onderzoeken die uit de chaos van deze revolutie bovenkomen en nieuwe vormen van entertainment bedenken voor verschillende platformen", aldus Wright in een verklaring.

Helemaal afscheid nemen van Electronic Arts doet Wright trouwens niet, de speluitgever neemt direct een aandeel van 50 procent in Stupid Fun Club. Hoewel Electronic Arts verwacht dat niet alle ideeën van Wright’s nieuwe bedrijf zullen passen binnen het bedrijfsmodel, heeft het wel het eerste recht om een game te ontwikkelen op basis van die ideeën.