Ondanks de economische crisis presenteerde Google gisteren goede cijfers van het eerste kwartaal van dit jaar. Zowel de omzet als de winst steeg en ook werden er minder kosten gemaakt.

De omzet bedraagt nu 5,5 miljard dollar, dat is 6 procent meer dan vorig jaar. De nettowinst bedraagt 1,42 miljard dollar, vorig jaar was dit nog maar 1,31 miljard dollar. De enige rode cijfers zijn te bekennen als je kijkt naar de omzet tussen de verschillende kwartalen. Die is namelijk met drie procent afgenomen. Het totale vermogen van Google komt hiermee uit op maar liefst 17,8 miljard dollar.

Google heeft veel ondernomen om tot deze cijfers te komen. Zo werden een paar honderd werknemers van de afdeling Marketing Sales ontslagen. Ook werden verschillende projecten geschrapt. De kosten van de bouw van datacentra ging ook fors omlaag.

Google richt zich ook steeds meer op de eigen websites. De omzet daarvan steeg met 9 procent naar 3,7 miljard dollar. Andere inkomsten komen van websites van derden die gebruik maken van het AdSense-programma. Hier worden de inkomsten echter gedeeld met de eigenaar van de website, bij de eigen websites is dit niet het geval, die leveren dan ook meer op.

Zodra het wat beter gaat met de economie zal Google een van de eerste zijn die daarvan profiteert. Voormalig topanalist, nu blogger annex uitgever, Henry Blodget stelt: "Googles omzet laat zien dat adverteerders minder uitgaven aan reclame uitgeven, zonder langlopende contracten. Dit betekent dat de omzet van het bedrijf snel oploopt, op het moment dat de economie begint te herstellen".

Ook Googles mobiele besturingssysteem Android doet het erg goed. Uit de cijfers blijkt dat Android op de tweede plaats staat met acht procent van al het mobiele internetverkeer. De iPhone staat nog steeds bovenaan.