1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Wikimedia, de organisatie achter Wikipedia, heeft aangekondigd een deal te hebben gesloten met telecombedrijf Orange.

Het Franse Orange mag dankzij deze deal eigen channels starten op het mobiele en webportaal van Wikipedia. Deze channels zullen vervolgens worden verrijkt met artikelen van Wikipedia zelf.

Bovendien mag Orange op die web- en mobiele portalen gerichte marketing plaatsen. De opbrengst die uit deze advertenties volgt, zal worden gedeeld met Wikimedia, dat normaal vooral leeft op giften van zijn gemeenschap.

Beide partijen zullen zich op de lange termijn richten op de ontwikkeling van widgets voor mobiele apparaten, zodat de inhoud van Wikipedia ook daar beschikbaar zal zijn. Recentelijk lanceerde Wikimedia namelijk het mobiele portaal van Wikipedia, met deze deal kan het dat onderdeel worden uitgebreid.

De nieuwe Orange-inhoud zal als eerste beschikbaar zijn in Frankrijk, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Later wordt het ook uitgerold naar andere Europese landen. In Nederland is Orange samengegaan met T-Mobile, dat onafhankelijk is van de internationale tak.

Overigens vroeg Jimmy Wales, oprichter van Wikimedia, vorig jaar nog om donaties. Binnen acht dagen werd toen twee miljoen dollar binnengehaald. In totaal haalde Wikimedia in 2008 zes miljoen dollar bij elkaar.