Microsoft heeft op Port25 bekend gemaakt dat het de ontwikkeling van een open source NFSv4-client voor Windows zal steunen. Network File System (NFS) is een standaard voor een netwerk-bestandssysteem dat zijn oorsprong kent in UNIX. De client is in ontwikkeling bij de Center for Information Technology Integration (CITI) van de University of Michigan.

Onder Windows is het op dit moment nog niet mogelijk om gebruik te maken van NFSv4. Microsoft heeft middels Services For UNIX, wat niet beschikbaar is voor de home-edities van Windows, wel een gesloten NFS-client voor NFSv3. Microsoft hoopt naar eigen zeggen dat het project Windows integreerd met NFSv4, wat op dit moment aan het opkomen is als een standaard netwerk-bestandssysteem voor UNIX en Linux.

NFSv4 is een belangrijke standaard voor het verkrijgen van toegang tot parallelle bestandssystemen op de high performance-markt, in deze markten, zoals wetenschappelijke of technische computersystemen, is snelle toegang tot grote hoeveelheden data een centraal punt. "We vinden dat klanten de techniek die het beste bij hun eisen past moet kunnen gebruiken. Het werk van CITI helpt klanten om Windows-systemen direct en makkelijk toegang te geven tot NFSv4-shares op servers die draaien op het Linux-, Solaris of IBM AIX-besturingssysteem", aldus Bob Muglia, president van Microsofts Server and Tools Business.