Microsoft heeft gisteren een testversie van WinFS uitgebracht. WinFS is het nieuwe bestandssysteem van Microsoft. Het is de opvolger van het bekende NTFS bestandssysteem.

De testversie is momenteel alleen beschikbaar voor leden van het Microsoft Developer Network. Microsoft had een beta versie eigenlijk pas voor volgend jaar gepland, maar heeft de release dus naar voren geschoven.
Het bestandssysteem maakt het eenvoudiger om bestanden te zoeken en te organisteren binnen het Windows besturingssysteem. Het was in eerste instantie de bedoeling dat het bestandssysteem onderdeel zou uitmaken van Windows Vista, maar Microsoft kondigde al eerder aan dat dat niet haalbaar was.

Het systeem zal wel rond 2007 als een add-on op de markt gebracht worden. De originele featurelijst beloofde al veel goeds, maar door het uitstel van de software is het niet geheel duidelijke of de eerder genoemde features erin blijven en of er nieuwe features bij zullen komen.

Ontwikkelaars kunnen nu in ieder geval al aan de slag met een set van zogenaamde ‘application programming interfaces’, ook wel APIs genoemd. Microsoft doet er veel aan om WinFS zo goed mogelijk te introduceren bij ontwikkelaars, omdat het een kernonderdeel zal worden van de toekomstige Windows besturingssystemen.