2min

Tags in dit artikel

, , ,

Met Oud en Nieuw is dit jaar meer mobiele data verstuurd dan met de jaarwisseling in 2022. Dit constateren de grote drie mobiele aanbieders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile op basis van hun gebruiksgegevens.

De toename van het mobiele datagebruik is volgens de operators vooral het gevolg dat dit jaar de jaarwisseling weer zonder allerlei restricties kon worden gevierd. Vorig jaar had Nederland tijdens Oud en Nieuw nog met een lockdown te maken vanwege de pandemie en daardoor veel mensen het feest thuis vierden.

Dit jaar werd het feest vooral buitenshuis gevierd, waardoor er meer berichten werden verstuurd. Het aantal uitgaande telefoongesprekken en verstuurde sms-berichten daalde echter.

Cijfers telecomoperators

KPN meldt dat het mobiele dataverkeer via zijn netwerk tijdens de Oudejaarsnacht, tussen 22.00 en 04.00 uur, met een derde toenam tot een totaal van 453 TB. Het aantal telefoongesprekken daalde van 4,1 miljoen naar 3,9 miljoen ten opzichte van 2022. Het aantal verstuurde sms-berichten bedroeg 1,2 miljoen ten opzichte van 1,4 miljoen een jaar eerder.

Telecomoperator VodafoneZiggo noteerde een groei van 47 procent van het mobiele dataverkeer tussen 22.00 en 04.00 uur. De piekbelasting lag daarbij in de eerste tien minuten van het nieuwe jaar. Via het vaste netwerk van de telecomoperator nam het dataverkeer met 27 procent toe in vergelijking met 2022. Procentueel daalde het belverkeer met 17 procent en het sms-verkeer met 5 procent.

De derde Nederlandse telecomoperator, T-Mobile, geeft aan dat het mobiele dataverkeer met Oud en Nieuw met 5 procent toenam. De piek lag tussen 0.05 en 0.15 uur, aldus de operator. Hoeveel werd gebeld en hoeveel sms-berichten werden verstuurd, is niet bekendgemaakt. Wel geeft T-Mobile aan dat in heel 2022 tot 20 procent meer mobiele data werd verstookt dan in heel 2021.