Google heeft een tool vrijgegeven waarmee men zijn of haar Lotus Notes-omgeving om kan zetten naar een Google Apps (Enterprise)-omgeving. Met deze tool zorgt Google Enterprise voor een naadloze migratie van e-mail, agenda en contacten uit Lotus Notes.

"De barrières voor bedrijven om over te stappen op onze zakelijke oplossingen worden een voor een weggenomen", zegt Erik de Muinck Keizer, Territory Manager Google Enterprise Benelux. "Zo kondigde we vorige maand ook Google Apps Sync voor Outlook aan. Het is belangrijk organisaties te ondersteunen bij het migratieproces en dit voor hen zo makkelijk mogelijk te maken. Met de deze tool voor Lotus Notes spreken we een nieuwe groep gebruikers aan waarvoor een eenvoudige overstap naar Google Apps nu ook snel te realiseren is."

Google Apps Migration for Lotus Notes, zoals de tool heet, werkt rechtstreeks vanaf de server. De gebruiker hoeft niet allerlei ingewikkelde handelingen te doen, zo belooft Google. Lotus Notes blijft eveneens toegankelijk tijdens de migratie. Na de migratie opent Gmail Notes-links automatisch in Lotus Notes. Kantoren met verschillende vestigingen kunnen ook tegelijk migreren, het beheer kan daarbij centraal of lokaal toegewezen worden.

CapGemini heeft de tool succesvol getest. Dit bedrijf gebruikte de tool om 30.000 medewerkers van Valeo, leverancier van auto-onderdelen, te migreren naar Google Apps. JohnsonDiversey, wereldwijd leverancier van schoonmaak- en hygiëneproducten migreerde recent 10.000 medewerkers naar Google Apps vanuit Lotus Notes. Hiermee is voor Google voldoende bewezen dat de tool functioneert en is dus voor het publiek ook vrijgegeven.