2min

De Ondernemingskamer (OK) start een onderzoek naar het bestuur van Centric. Oprichter Gerard Sanderink mag voorlopig geen plaats nemen in het bestuur.

In de afgelopen week overwoog de Ondernemingskamer of de bestuurscrisis van Centric nader moet worden onderzocht. De uitslag is inmiddels bekend. De rechter heeft een onderzoek gemachtigd.

Als gevolg houden de maatregelen tegen oprichter Gerard Sanderink aan. Hij mag voorlopig geen plaats nemen in het bestuur. De uitkomst van het onderzoek bepaalt of de maatregelen worden verzwaard of verlicht. De tijdlijn van het onderzoek werd niet bekendgemaakt.

Achtergrond

Centric is een van de grootste IT-dienstverleners van Nederland. In de afgelopen jaren beheerde het bedrijf de IT-omgevingen van meerdere overheidsinstellingen. Vandaar heeft het Openbaar Ministerie belang bij het bestuur.

Gerard Sanderink stond jarenlang aan het roer van Centric. In 2019 raakte Sanderink in een juridisch conflict met Brigitte van Egten, zijn voormalige vriendin en zakenpartner. De privésituatie van Sanderink beïnvloedde het bedrijf, waarna de topman het bestuur in 2021 verliet.

Sanderink probeerde in oktober 2022 terug te keren, maar het Openbaar Ministerie maakte bezwaar en stapte naar de Ondernemingskamer, een speciale rechter. De instantie dwong Sanderink in november 2022 om af te treden.

Gevolgen

Na de schorsing van Sanderink werd Peter Wakkie door de Ondernemingskamer aangesteld als CEO. Wakkie is tevreden met de machtiging van een officieel onderzoek.

Het onderzoek voorkomt voorlopig dat Sanderink als bestuurder terugkeert. Belangrijk voor de organisatie, zei Wakkie, aangezien veel klanten volgens hem zouden opstappen met Sanderink in het bestuur.

Sanderink zelf vindt dat de Ondernemingskamer zijn bedrijf heeft afgepakt. Hij werd in november niet alleen uit het bestuur gezet, maar ook van zijn aandelen ontheven.

Het merendeel werd op 3 november 2022 door de Ondernemingskamer ondergebracht bij een tijdelijke beheerder. Op 27 januari 2023 bevestigde de rechter dat ook het laatste aandeel is overgedragen, waardoor Sanderink geen enkel belang in Centric overhoudt.