1 min

Tags in dit artikel

, ,

Zoals vorige maand voorspeld, heeft de IEEE 802.11n nu eindelijk erkend als officiële WLAN-standaard.

Het afmaken van de nieuwe draadloze netwerkstandaard, die een snelheid van 300 Mbit per seconde, en mogelijk zelfs sneller, kan halen, duurde precies zeven jaar vanaf het idee en zes jaar vanaf de eerste kladversie. Van de standaard zijn ongeveer twaalf kladversies gemaakt.

Nieuws van de goedkeuring werd verspreid via een blogbericht waarin een e-mailbericht van Bruce Kraemer, voorzitter van de 802.11n-taakgroep, aan de taakgroepleden te zien is waarin staat dat de standaard af is. Er is bovendien een persbericht uitgegeven.

Overigens is de 802.11n-taakgroep onderdeel van de 802.11 Working Group die verantwoordelijk is voor de WLAN-standaarden. Deze taakgroep bestaat uit Wi-Fi-chipfabrikanten, softwareontwikkelaars en systeemfabrikanten.

Volgens de Wi-Fi Alliance, de groep die draadloze producten test en certificeert om onderlinge uitwisselbaarheid te garanderen, werken alle bestaande Wi-Fi-gecertificeerde Draft-N-producten met de standaard en kunnen bovendien alle Draft-N-producten bijgewerkt worden naar de nieuwe specificaties via een firmware-update.

802.11n biedt hogere snelheden dan 802.11g, de vorige WLAN-standaard die slechts 54 Mbit per seconde kan halen. Overigens boden de meeste draadloze chipfabrikanten de afgelopen drie jaar al Draft-N-producten aan.