2min

Tags in dit artikel

, , ,

Zoals eerder al te lezen was op deze site, zou de nieuwe 802.11n Wi-Fi specificatie deze week voorgelegd worden aan de werkgroep van het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). De werkgroep heeft de specificatie inmiddels unaniem goedgekeurd.

Door de goedkeuring ligt de weg vrij voor een update van de huidige 802.11g standaard. Verwacht wordt dat de specificatie dit jaar nog een aantal revisies zal ondergaan en over ongeveer een jaar standaard zal worden.

De 802.11n standaard maakt het mogelijk om veel snellere doorvoorsnelheden te behalen dan momenteel bij de 802.11g standaard mogelijk is. 802.11n maakt daarvoor gebruik van de zogenaamde Multiple-In, Multiple-Out, of MIMO, technologie. Een MIMO chip kan meerdere antennes tegelijkertijd gebruiken, die op hun beurt ook weer meerdere datastromen tegelijkertijd kunnen behandelen.

De specificatie die nu is goedgekeurd lijkt veel op het voorstel dat het Enhanced Wireless Consortium (EWC) eind vorig jaar deed. Eén van de deelnemers aan het EWC is Broadcom en dit bedrijf heeft gisteren laten weten dat het per direct een nieuwe serie chips op de markt zal brengen die compatible zal zijn met de 802.11n standaard.

De Intensi-Fi chips hebben een maximale doorvoersnelheid van 300Mbps, maar in de praktijk zal dat getal doorgaans lager liggen. De chips kunnen middels firware upgrades aangepast worden aan eventuele revisies op de 802.11n standaard.
Broadcom wil echter niet garanderen dat de chips uiteindelijk volledig compatible zijn met de standaard.
Kenners melden dat het voor consumenten dan ook zeer belangrijk is om alleen producten te kopen die door de Wi-Fi Alliance zijn goedgekeurd.

"Veel fabrikanten claimen dat hun producten middels softwarematige upgrades kunnen voldoen aan de uiteindelijke standaard. Die strategie maakt het voor Broadcom ook mogelijk om als één van de eersten met een dergelijk chip op de markt te komen.
Bedrijven als Intel moeten wachten op de uiteindelijk officiële standaard, omdat het bedrijf 100% compatibiliteit wil garanderen binnen haar Centrino platform. De keuze van Broadcom kan dus gunstig uitpakken voor het bedrijf, maar het is ook goed mogelijk dat deze eerste serie chips uiteindelijk niet 100 procent compatible zijn", aldus analist Will Strauss van Forward Concepts.