3min

Tags in dit artikel

, ,

Na maanden discussiëren, raakte de nieuwe Wi-Fi standaard eind vorig jaar in het slop, maar volgens kenners in de industrie is het goed mogelijk dat de standaard toch weer terug op de rails is.

Het herziene ontwerp van de nieuwe specificatie, genaamd 802.11n, zal naar verwachting volgende week gepresenteerd worden op de meeting van de werkgroep in Hawaii. Naar verwachting zal de specificatie daar de vereiste 75 procent van de stemmen krijgen, om als officiële standaard erkend te worden.

"Het ziet er allemaal veelbelovend uit. Het lijkt erop dat de onenigheid verdwenen is en alle betrokken partijen zijn het de afgelopen maanden steeds meer met elkaar eens geworden", aldus vice president van de standaarden bij Motorola.
Als het verdere verloop van het proces loopt zoals gepland, kan de standaard binnen twaalf tot achttien maanden in gebruik genomen worden.

De 802.11n werkgroep werd meer dan een jaar geleden samengesteld door the Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). De groep moest een nieuwe specificatie ontwikkelen genaamd MIMO (multiple input/multiple output), waarvan de snelheden tot maximaal 4 keer sneller dan de huidige specificaties zijn.
In de lente van vorig jaar kwam de werkgroep terecht in een strijd tussen Intel en Airgo Networks. Dit laatste bedrijf is het enige bedrijf dat op MIMO gebaseerde chips maakt.

Beide bedrijven wisten echter niet tot een overeenkomst te komen en een laatste bod van Intel kwam er niet door, waardoor de specificatie in het slop raakte. de IEEE gaf beide rivalen daarom de opdracht om weer om tafel te gaan zitten om het met elkaar eens te worden.
Afgelopen oktober besloot Intel om samen met nog 26 andere bedrijven zich uit het proces terug te trekken en een eigen groep te beginnen onder de naam the Enhanced Wireless Consortium (EWC).

Alhoewel verschillende bedrijven, waaronder Airgo, hun zorgen uitten over de actie van de nieuwe groep, leek het erop dat het EWC haar eigen plan kon trekken , met of zonder toestemming van IEEE. De apparaten die ontwikkeld zouden worden vanuit de nieuwe groep zouden namelijk in ieder geval ondersteund worden door marktleiders Intel en Broadcom.
Het EWC zou haar voorstel in november indienen bij de IEEE, maar zover kwam het echter niet.

Het leek erop dat het EWC toch zeker wilde zijn van een officële goedkeuring van de IEEE.
Daarom besloot het EWC toch maar weer om tafel te gaan zitten met haar rivalen en het is nu dus de verwachting dat beide kampen deze week de laatste hand zullen leggen aan een gezamenlijke specificatie, die dus ook volgende week aan de werkgroep zal worden voorgelegd.

Beide kampen beseften verder dat het belangrijk was om één standaard op de markt te zetten. Het grote voordeel van Wi-Fi is dat producten van verschillende fabrikanten altijd met elkaar samen kunnen werken, doordat ze gebaseerd zijn op dezelfde standaard.
Daarnaast kon het EWC ook niet direct rekenen op steun van onder andere Nokia en Motorola, omdat deze bedrijven vonden dat de EWC standaard teveel op PC’s was gericht.

Gelukkig voor de markt en de consument lijkt er nu toch een overeenkomst te zijn gesloten, waardoor de nieuwe specificatie net zo’n succes kan worden als de huidige standaard.