1 min

Tags in dit artikel

, ,

Vandaag is bekend geworden dat Google de CAPTCHA-maker ReCaptcha inlijft. De zoekmachinegigant wil de captcha’s van ReCaptcha gaan gebruiken in zijn eigen producten, ter extra controle bij het registratieformulier.

Captcha’s zijn ontwikkeld om uit te zoeken of een formulier geautomatiseerd ingevuld wordt of niet. Bij een captcha moet de gebruiker tekst overtypen of een rekensom oplossen. Op die manier kan er achterhaald worden of het een gebruiker betreft, of juist een computer. Toch zijn de meeste captcha’s niet veilig meer, omdat ze toch gekraakt kunnen worden door bots.

ReCaptcha is een bedrijf dat captcha’s ontwikkelt. Toch zijn deze net eventjes anders. De captcha’s van dit bedrijf zijn namelijk afkomstig uit geschreven boeken en kranten. Op die manier wordt de captcha ineens nuttig voor twee verschillende doelen. Men kan identificeren of daadwerkelijk een mens het formulier invult en tegelijkertijd worden er boeken vertaald.

Google wil ReCaptcha ook in gaan zetten. Ook niet zo gek, want Google heeft immers profijt van beide voordelen. Google Books is een dienst van Google die boeken gedigitaliseerd weergeeft. Google maakt hiervoor ook nog gebruik van een andere technologie, genaamd Optical Character Recognition (OCR) die ervoor zorgt dat tekst digitaal gemaakt kan worden.

Hoeveel de overname Google heeft gekost, is niet bekendgemaakt. Google geeft aan dat de ReCaptcha-applicatie doorontwikkeld gaat worden door het huidige team van ontwikkelaars, maar dan met ondersteuning van Google-ontwikkelaars.