1 min

Intel gaat alle Intel Meteor Lake-processors van een AI-engine voorzien. Dit om het verwerken van steeds meer aanwezige AI-workloads te vergemakkelijken, zo maakte de chipgigant bekend.

De Intel Meteor Lake-processors krijgen een ingebouwde neurale Vision Processing Unit (VPU) op basis van de technologie van de overgenomen computer vision-speler Movidius. Dit schrijft The Register op basis van een briefing tijdens Computex 2023. Intel heeft onlangs ook zelf al deze functionaliteit aangekondigd.

De Movidius-technologie was al beschikbaar op sommige Intel 13th gen Core-processors.

CPU en GPU ontlasten

De aangekondigde VPU-integratie gaat op de Meteor Lake SoC fungeren als een dedicated AI-engine voor het effectiever kunnen draaien van AI-modellen. Deze AI-engine moet samenwerken met andere AI accelerators om de beste AI-ervaringen voor zowel zakelijke klanten als consumenten te kunnen bieden. Onder meer door AI-taken hiermee ook op pc’s en laptops mogelijk te maken.

De dedicated VPU moet vooral de CPU en de GPU op de SoC ontlasten voor “sustained AI and AI offload”. De CPU wordt hierbij gevraagd de simpele inference-taken met een lage latency af te handelen. De GPU verzorgt dan de gelijke parallelle prestaties en de throughput. De VPU handelt alle andere AI-gerelateerde taken af.

Met de AI-functionaliteit kunnen bijvoorbeeld gamers, maar ook eindgebruikers van GPT-modellen en -tools profiteren. De processors kunnen hiermee hun gebruikte rekenkracht voor dit soort oplossingen flink versnellen.

Lees ook: Intel geeft meer inzicht in nieuwe Meteor Lake-processors