1 min

Bedrijven omarmen massaal de cloud, maar geven nog steeds te veel geld uit aan overbodige capaciteit. Dit constateert een recent onderzoek van HashiCorp in samenwerking met Forrester.

Uit het HashiCorp 2023 State of Cloud Strategy Survey blijkt dat veel bedrijven nog steeds te veel uitgeven aan ongebruikte cloud resources. Ongeveer 94 procent van de respondenten geven aan dat zij kosten voor deze capaciteit hebben die zij best hadden kunnen vermijden.

Volgens HashiCorp is er, in vergelijking met 2022, nauwelijks iets veranderd. Ook toen gaf vrijwel hetzelfde percentage van respondenten aan meer aan capaciteit te betalen dan zij eigenlijk nodig hadden.

Oorzaken te veel betalen

De belangrijkste oorzaken van de overbodige cloudkosten zijn voor de helft van de respondenten een overprovisioning van cloudbronnen. Ook het hebben van in neutrale stand staande of minder benutte cloudbronnen is een belangrijke oorzaak van overbodige cloudkosten

Andere oorzaken zijn onder meer een gebrek aan geschikt personeel, het ontbreken van een einddatum tijdelijke cloudgebaseerde bronnen en extra kosten op basis van de geografische locatie van eindgebruikers.

Best practices helpen

Voor het bestrijden van overbodige cloudkosten adviseren de onderzoekers het adopteren van best cloud practices. Denk hierbij aan meer automatisering en het gebruik van Infrastructure-as-Code (IaC), om overcapaciteit tegen te gaan.

Ook helpen best practices bij het implementeren van goed gedefinieerde processen voor brongebruik en het verbeteren van de schaalbaarheid. Verder zou een stap naar een multi-cloudarchitectuur voor veel bedrijven werken.

Lees ook: HashiCorp introduceert PAM- en secretsbeheer-oplossingen