2min

Tags in dit artikel

, ,

De introductie van het nieuwe SDXC-formaat verloopt erg slecht. Dit SDXC-formaat zou de opvolger worden van het huidige SD/SDHC-formaat moeten worden.

SD en SDHC zijn de populairste geheugenkaart formaten, waardoor het logisch leek dat het nieuwe SDXC-formaat dit succes zou overnemen. Het nieuwe SDXC heeft een capaciteit van 64GB tot 2TB.


Toch verloopt de verkoop van het nieuwe formaat niet goed. Dit komt er ook mede door dat er nog geen camera’s, laptops en camcorders met een SDXC-slot te koop zijn, en de kaartjes ook niet goed op de markt te vinden zijn.

Het probleem lijkt er vooral aan te liggen dat er nog bijna geen cardreaders voor het SDXC-formaat zijn. Doordat SDXC backwards compatibel is met SD en SDHC zou het geen probleem zijn om een cardreader met een SDXC-slot uit te rusten, de hogere kosten zorgen er alleen voor dat de fabrikanten nog niet overstappen. En zolang er geen cardreaders zijn, volgt de rest van de markt ook niet. De verwachting op dit moment is dat het SDXC-formaat pas begin 2010 op de CES zal doorbreken.

Het lijkt er op dat JMicron de SDXC-chip groot wil introduceren. JMicron is een fabrikant van computerchips. Het bedrijf heeft al een SDXC-chip gereed en denkt dat deze goed gaat verkopen. Verder wil het bedrijf ook nog een standalone cardreader op de markt brengen. Deze cardreader zou een usb 3.0-aansluiting krijgen om zo berekend te zijn op hoge snelheidskaartjes die nog later volgen.