1 min

Qualcomm verkoopt minder chips aan smartphonefabrikanten en boekt daardoor mindere financiële resultaten over het derde fiscale kwartaal van 2023. De tegenvallende omzet leidt tot een ontslagronde.

De smartphonemarkt heeft op dit moment nog steeds te maken met een tegenvallende omzet. Door de macro-economische omstandigheden worden er minder toestellen verkocht.

Hierdoor hebben fabrikanten nog steeds grote voorraden en is de noodzaak voor nieuwe productie niet hoog. Dit werkt door op de diverse toeleveranciers die hierdoor ook minder componenten kunnen leveren aan de betreffende fabrikanten.

Omzetdaling

Qualcomm ondervindt deze crisis aan den lijve. In zijn kwartaalresultaten over het derde fiscale kwartaal van dit jaar ziet de chipgigant zijn omzet, in vergelijking met dezelfde periode in 2022, met 23 procent dalen naar een totaal van 7,71 miljard euro (8,45 miljard dollar). De netto winst daalde met 52 procent ten opzichte van het derde fiscale kwartaal van 2022 naar 1,64 miljard euro (1,80 miljard dollar).

Ontslagronde

De chipgigant wil de tegenslag opvangen met een nieuwe ontslagronde. Om hoeveel medewerkers het gaat, is niet bekendgemaakt. In totaal heeft Qualcomm ongeveer 51.000 medewerkers. Eerder dit jaar werden al 451 banen op het hoofdkantoor van de chipgigant geschrapt.

Qualcomm geeft aan dat de verwachtingen voor het komende kwartaal ook nog steeds ongunstig zijn en dat er minder omzet zal worden geboekt. De recente kwartaalresultaten leiden tot een daling van 8 procent van het aandeel Qualcomm op de beurs in New York.

Tip: Qualcomm Snapdragon 888 belooft flinke snelheidswinst