Europese telecomoperators roepen big tech op upgrades te betalen

Europese telecomoperators roepen big tech op upgrades te betalen

De CEO’s van grote Europese telecomoperators hebben onlangs een brandbrief gestuurd aan het Europese Parlement. In de brief wordt opgeroepen big tech-bedrijven te laten meebetalen aan het uitrollen en in stand houden van de telecomnetwerkinfrastructuur in de EU.

Europese telecomoperators roepen de EU al langer op voor maatregelen die ervoor moeten zorgen dat -vaak Amerikaanse- big tech-bedrijven gaan meebetalen aan de (telecom)infrastructuur in de EU. Dit ter compensatie voor de grote hoeveelheid verkeer dat deze bedrijven, denk aan Google, Meta, Microsoft, maar ook Netflix, over deze netwerken laten lopen.

Dit toenemende verkeer zorgt voor steeds meer (infrastructuur)kosten bij telecomoperators die daarvoor graag een eerlijke compensatie tegemoet zien, schrijven nu 20 CEO van Europese telecomoperators in een brandbrief aan het Europees Parlement. De open brief is ook verstuurd aan andere gremia van de EU, zoals de Europese Commissie.

Ondertekenaars zijn onder meer Vodafone, Telefonica, Deutsche Telekom, BT en Telecom Italia. Ook de CEO’s van KPN en Proximus hebben de open brief ondertekend.

Lees ook: Providers zetten EU onder druk voor netwerkbijdragen van big tech

Regulering voor eerlijke bijdrage

In de brief stellen de telecomoperators dat nu echt regulering nodig is om een eerlijke bijdrage van de grote techbedrijven zeker te stellen. Momenteel zouden big tech-bedrijven nauwelijks tot niets voor het datatransport over de telecomnetwerken betalen, terwijl cloudaanbieders hun klanten soms 80 keer zoveel laten betalen voor het verdere transport van data naar de cloud

Vooral de grootste veroorzakers van het toegenomen dataverkeer zouden hierbij moeten worden aangepakt. De focus bij de eventuele regulering zou moeten liggen op verantwoordelijkheid en transparantie van de bijdragen, zodat Europese telecomoperators dit geld direct in de Europese digitale infrastructuur kunnen investeren.

Vooral willen de telecomoperators dat het geld wordt gebruikt voor het ondersteunen van de uitrol van 5G-netwerken en end-to-end glasvezelnetwerken in de EU.

Woedende reactie big tech

Vertegenwoordigers van de big tech-bedrijven vinden dat de telecomoperators ongelijk hebben. Volgens een commentaar in de Financial Times moeten de telecomoperators blij zijn met de big tech-bedrijven, omdat zij kunnen groeien dankzij de content en creatieve diensten die zij leveren.

Ook zouden de Europerse telecomoperators met de fee voor big tech hun netwerken volledig willen subsidiëren. Tot slot zouden de telecombedrijven hun eigen klanten benadelen door naast kosten voor abonnementen ook een bedrag te doorberekenen voor het netwerkverkeer.

Lees meer: Nederland wil duidelijkheid over netwerkkosten voor big tech