Nokia en Apple zijn al enige tijd in een juridische strijd verwikkeld over patenten. Nokia stapt nu naar de ‘International Trade Commission’. In de aanklacht staat dat bijna alle apparaten van Apple inbreuk maken op patenten van Nokia.

Onder andere de iPhone, iPod’s en de Mac’s zouden inbreuk maken op maar liefst zeven patenten in het bezit van het Finse Nokia. De zeven patenten zouden te maken hebben met technologieën voor de gebruikersinterface, digitale camera’s, antennes en power management.

In oktober diende Nokia ook al een aanklacht in tegen Apple. Toen ging het alleen over de iPhone, de smartphone van Apple zou tien patenten schenden met betrekking tot 2G, 3G en mobiele WiFi-technologie. Nokia claimde toen dat Apple probeerde "makkelijk mee te liften op de rug van Nokia", aldus Nokia. Apple reageerde daar eerder deze maand op met een zogenaamde counterclaim. Het bedrijf claimde dat de aanklacht van Nokia niet onderbouwd was en dat Nokia maar liefst 13 patenten van Apple zou schenden die gerelateerd zouden zijn aan iPhone-technologie.

"Nokia is de leidende ontwikkelaar gebleken op gebied van technologie van kleine mobiele apparaten", aldus Paul Melin, Nokia’s general manager of patent licensing. "Deze actie is om resultaten van zulke vernieuwende ontwikkelingen te beschermen. Onze eerste aanklacht is vanwege Apple’s poging om mee te liften met Nokia’s investeringen in draadloze standaarden. De ITC-zaak van vandaag gaat over het feit dat Apple haar business opbouwt op Nokia’s innovatie."