IBM introduceert 133-qubit quantum computing processor en modulair systeem

IBM introduceert 133-qubit quantum computing processor en modulair systeem

IBM voert zijn quantum computing-activiteiten verder op met een reeks van nieuwe introducties op dit terrein. Het levert een 133 qubit Heron-processor, samen met een experimentele 1.121 qubits ICondor-Processor.

IBM probeert al enige tijd een voortrekkersrol te nemen op het gebied van quantum computing. Om deze ambitie verder te verstevigen heeft de techgigant onlangs de roadmap bijgesteld. Deze roadmap helpt bedrijven quantum computing beter te gebruiken en in te zetten.

Introductie 133 qubit Heron-processor

Momenteel toont de gigant als een 133 qubit IBM Heron-processor te kunnen leveren. Deze processor, die de basis moet vormen voor een hele reeks van laatst generatie van quantum processors en andere quantum computing hardware.

De Heron-processor is de opvolger van de IBM Eagle quantum-processor met een rekencapaciteit van 127 qubits. Toepassingen voor deze processor liggen vooral in de wetenschap en voor onderzoek.

Condor 1.121 qubit-processor

Naast de Heron-processor heeft de techgigant ook een experimentele grootschalige quantum computing-processor gepresenteerd die voor het eerst de grens van 1.000 qubits aan rekencapaciteit overtreft. De IBM Condor is een 1.121 qubit-processor.

Ondanks het grote aantal, heeft deze processor nog dezelfde prestaties als de grootschalige IBM Opsprey-processor van 433 qubits uit 2022. Uiteindelijk heeft het bouwen van de Condor-processor, samen met de ervaringen van de Eagle-processor nu tot de geavanceerde 133 qubits Heron-processor geleid.

IBM Quantum System Two

Naast processors heeft IBM ook een eerste modulair quantum computersysteem aangekondigd die dat op de specifieke Heron-processors draait; de IBM Quantum System Two. Dit modulaire systeem, dat wel iets van een oude mainframe-omgeving wegheeft, moet de basis vormen voor de komende IBM quantum computing-systeemarchitectuur.

Een zwart-wit beeld van een kamer met liften.

De uit één exemplaar bestaande unit combineert drie Heron quantum-processors met een schaalbare koelinfrastructuur en klassieke servers met modulaire qubit-elektronica. De opstelling is zo uitbreidbaar voor wanneer de techgigant nieuwere quantum-porcessors introduceert.

Overige updates

Verder komt binnenkort ook Qiskit 1,0 beschikbaar. Met deze opensource-ontwikkelkit voor quantum computing kunnen ontwikkelaars quantum-software schrijven en aanpassen en deze draaien op het IBM Quantum Platform of op een simulator. De komst van de tool Qiskit Patterns moet ontwikkelaars helpen deze specifieke software te bouwen met eenvoudige code.

Tot slot is in een preview ook aangekondigd dat het IBM quantum computing-programma generatieve AI-functionaliteit krijgt vanuit Watson X voor het bouwen van quantum circuits.