Oracle gaat een serie high end computers ontwikkelen en daarnaast 2000 medewerkers aantrekken. Dat vertelt topman Larry Ellison tegenover the Wall Street Journal.

Wanneer we Ellison moeten geloven zou Oracle een flinke koerswijziging gaan doorvoeren nu het Sun daadwerkelijk mag gaan overnemen. Voor deze overname kreeg Oracle vorige week officieel toestemming van de Europese Unie.

Het is de bedoeling dat Oracle zich net zo gaat richten op servers als dat het nu doet op software. Dat Oracle hardware zal gaan ontwikkelen is verrassend, doordat Ellison dit twee jaar geleden nog heeft tegengesproken. Daarentegen ziet hij nu grote voordelen in eigen systemen met software. Zelf ziet Ellison de toekomst in systemen die een combinatie zijn van hard- en software. Dit is te vergelijken met de iPhone die op het gebied van software als hardware is ontwikkeld door Apple zelf.

Oracle gaat zich voornamelijk richten op dergelijke combinaties aan bedrijven. De voordelen van deze combinaties zijn dat de systemen beter presteren en het produceren goedkoper wordt. Ook kondigde Ellison al aan dat er twee vergelijkbare systemen komend jaar worden aangekondigd. Ook op dit moment verkopen Sun en Oracle samen een systeem. Dit product is een systeem wat wordt geleverd met de database van Oracle software en meer dan 100 miljoen dollar kost.

De 2000 nieuwe banen betreffen verkoopfuncties en technische functies. Hiermee worden de ontslagen van Sun, die rond de 1000 medewerkers ontsloeg ruim gecompenseerd.

Oracle zal ook 1,5 miljard dollar meer uitgeven aan Research en Development, dit door de overname van Sun. Het bedrijf gaf in het afgelopen jaar al 2,8 miljard uit aan onderzoek en ontwikkeling. Sun besteedde daar 1,6 miljard dollar aan het afgelopen boekjaar.