min

Tags in dit artikel

, ,

De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een plan bedacht om alle kranten die in Nederland zijn verschenen digitaal op het internet te plaatsen zodat ze doorzoekbaar worden.

Voor dit grote project zal het noodzakelijk zijn dat de Koninklijke Bibliotheek gaat samenwerken met partners in het hele land. Hierover vertelt drs. Astrid Verheusen, voorzitter van de kerngroep krantendigitalisering bij de Koninklijke Bibliotheek, "We kunnen dit niet in ons eentje voor elkaar krijgen".


Verheusen vertelt verder nog over het werk, "We doen al een hele hoop, door de digitalisering en het via OCR ontsluiten van 8 miljoen krantenpagina’s, maar hulp is altijd welkom. Morgen (vrijdag 29 januari 2010) wordt bij ons een symposium gehouden over de mogelijkheden die portals bieden".

Door het gebruik van een portal is het de bedoeling dat internetgebruikers toegang krijgen tot het cultureel erfgoed, met name kranten die in Nederland zijn verschenen. Tijdens wetenschappelijke conferenties kunnen deelnemers hun kennis en ervaring uitwisselen. Hierover vertelt Verheusen, "Het is meteen een mooie gelegenheid om de mensen nog eens te doordringen van het belang van open standaarden, aggregatie en samenwerking".

Plannen zijn er genoeg voor een algemeen krantenportaal, maar voordat het zover is moet er nog veel werk worden verzet. De schatting is dat het over één of twee jaar kan worden gerealiseerd en daarna kan verdere uitbouw plaatsvinden.