1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Google heeft besloten allerlei kranten te gaan verzamelen. Het gaat om oude edities, welke Google via het internet doorzoekbaar wil maken. Google heeft maandag een paar duizend kranten online doorzoekbaar gemaakt.

De gebruiker kan de gehele krant doorkijken. Eerst wordt er een zoekactie gedraaid, de gevonden kranten kunnen vervolgens helemaal doorgelezen worden.

Google was al eerder begonnen met het doorzoeken van kranten in een archief. Bijvoorbeeld de Washington Post en The New York Times waren al enige tijd doorzoekbaar. Dat kwam omdat deze al door andere partijen ‘gedigitaliseerd’ waren.

Resultaten die doorlinken naar een krantenartikel dat gedigitaliseerd is, wordt aangeduid met Google News Archive. De gebruiker kan in de overzichtspagina gerelateerde artikelen terug vinden of de krant downloaden. Google heeft besloten om de krantenartikelen ook gewoon via de hoofdpagina doorzoekbaar te maken. Dat wil zeggen dat men ook via Google.com de krantenartikelen kan doorzoeken. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer de ’timeline’-functie gebruikt wordt. Deze functie zorgt ervoor dat zoekresultaten gegroepeerd worden aan de hand van datum van verschijnen.