1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nederlandse openbare bibliotheken, universiteitsbibliotheken, de Koninklijke Bibliotheek en de Digitale bibliotheek der Nederlandse letteren zijn in samenwerking met Google een project gestart. Voor het einde van 2010 moet er een nationale online catalogus gelanceerd worden waarin gemakkelijk gezocht kan worden in bibliotheekcollecties.

Woensdag werden de laatste formaliteiten afgerond en de bouw van de collectieve catalogus kan beginnen. De Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC) moet ervoor zorgen dat zoeken in bibliotheekcollecties makkelijker en leuker wordt dan ooit. "Iedere zoekopdracht gaat straks betere resultaten opleveren uit meer collecties", aldus Bas Eenhoorn, voorzitter van Stichting Bibliotheek.nl.

De gezamenlijke innovatieclub van de openbare bibliotheken in Nederland geeft aan dat er meer dan 160.000 rechtenvrije boeken uit de periode 1700-1900 gedigitaliseerd zullen worden, en vervolgens aangeboden worden via Google Books en de websites van de Koninklijke Bibliotheek en Europeana.

Dankzij Google’s expertise op het gebied van digitalisering van boeken zal voor het einde van 2010 ongeveer 10 procent van alle boeken uit de collectie van de Koninklijke Bibliotheek via het internet te raadplegen zijn.

De nationale catalogus is een grote stap. Zowel de politiek als de sector zelf pleitten al jaren voor een gratis toegankelijke nationale digitale catalogus.