1 min

De smartphonemarkt heeft in het laatste kwartaal van 2009 een nieuw verkooprecord gevestigd. In het vierde kwartaal zijn er maar liefst 54,5 miljoen stuks verkocht, een verbetering van 39% vergeleken met dezelfde periode in 2008.

De cijfers laten zien dat steeds meer mobiele gebruikers meer uit hun mobiele telefoons willen halen. Mensen nemen geen genoegen meer met de basis bel- en sms-functie en stappen daarom massaal over op smartphones.

Als best verkopende fabrikant lijkt Nokia hier het beste op in te spelen met 20,8 miljoen verscheepte eenheden, wat gelijk staat aan een marktaandeel van 38,2%. Gevolgd door RIM (Research In Motion) met een marktaandeel van 19,6% en 10,7 miljoen verkochte smartphones. Het brons is dan natuurlijk voor Apple met 8,7 miljoen verkochte iPhones en het bijhorende marktaandeel van 16%. Op de vierde en vijfde plaats staan respectievelijk Motorola en HTC. Beide fabrikanten verkochten ongeveer 2,5 miljoen stuks in de laatste periode van 2009.

Statistieken voor het volledige jaar vertellen ons dat er in totaal 174.2 miljoen stuks zijn verkocht, meer dan 15,1% vergeleken met 2008.
Analisten voorspellen een veelbelovend 2010 voor de smartphone-fabrikanten waarbij de bovengenoemde verkooprecords weer plaats moeten maken voor nieuwe verkooprecords.