2min

Ondanks de recessie is de verkoop van smartphones gestegen terwijl de fabrikanten de verkoop van gewone telefoons zag dalen. Dit blijkt uit een rapport dat Gartner gisteren heeft gepubliceerd.

Fabrikanten van mobiele telefoons beleven nu zware tijden. Toch zorgt de smartphone-industrie voor een lichtpuntje. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2008 is de verkoop van smartphones namelijk met 12,7 procent gestegen. De verkoop van gewone telefoons is fors gedaald. In het eerste kwartaal van 2008 lag de verkoop zo’n 9,4 procent hoger, in het laatste kwartaal van 2008 lag dit zelfs 14,5 procent hoger dan nu.

Vooral een smartphone met touchscreen valt in de smaak bij consumenten. Dit blijkt ook uit de verkoop van de iPhone. Vergeleken met hetzelfde kwartaal vorig jaar zag Apple het marktaandeel verdubbelen naar 10,8 procent. Toch blijft Nokia de aanvoerder van de smartphonemarkt met een aandeel van 41,2 procent. Dit is echter een forse daling ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008, toen had het nog een marktaandeel van 45,1 procent. Nokia wordt gevolgd door RIM, de fabrikant van BlackBerry, met zo’n 20 procent.

Als je kijkt naar de globale telefoonmarkt staat Nokia ook bovenaan. Het bedrijf heeft namelijk een marktaandeel van 36 procent, 3 procent minder dan het laatste kwartaal vorig jaar. Op de tweede plaats staat Samsung met 19,1 procent. Deze fabrikant zag het marktaandeel ten opzichte van vorig jaar echter stijgen met maar liefst 14,4 procent.

De smartphones nemen echter nog niet de telefoonmarkt over. De smartphones bezitten nu 13,6 procent van de totale markt. Vorig jaar was dit nog 11 procent. Dat de vraag van smartphones in deze tijd van crisis groeit betekend echter niet dat de problemen voor de fabrikanten voorbij zijn. De economische problemen zullen hierdoor echter niet meteen opgelost zijn. Toch is de voorspelling van analisten dat de telefoonfabrikanten pas halverwege 2010 echt uit het dal kunnen kruipen.