2min

Volgens een Chinese zakenkrant is de knoop doorgehakt en gaat maandag het persbericht bij Google de deur uit. Google vertrekt uit China. Na enkele maanden van onzekerheid en onderhandelingen is de beslissing nu eindelijk genomen.

Aanstaande maandag krijgen de Chinese werknemers van Google hun eindejaarsbonus en tevens het slechte nieuws te horen dat Google ermee stopt in China. Google heeft meerdere malen kritiek geuit op de censuur die de Chinese overheid toepast en andere bedrijven oplegt. Wellicht hoopte Google met deze kritiek de Chinese overheid op andere gedachte te brengen en dreigde zelfs met vertrekken uit China.

De Chinese overheid lijkt niet onder de indruk te zijn en de onderhandelingen schijnen dan ook op niets uit te zijn gelopen. Veel mensen dachten dat het alleen maar dreigen was van Google want met een marktaandeel van ongeveer 10% in China bedient Google miljoenen mensen. Dat marktaandeel levert uiteindelijk ook een flinke duit op en de Chinese markt heeft natuurlijk ook enorm veel potentie, zeker gezien de economische groei die China al jaren doormaakt.

Vooral die potentie en economische groei maakt het voor veel internationale bedrijven aantrekkelijk dan toch maar een oogje dicht te knijpen en hun website of zoekmachine te censureren. Behalve Google is ook Microsoft actief met haar zoekmachine Bing, ook deze wordt gecensureerd. Google is er volgens de Chinese zakenkrant echter helemaal klaar mee en vertrekt 10 april uit China. Google.cn zal ongecensureerd blijven bestaan maar de verwachting is dat de Chinese overheid op zeer korte termijn Google zal blokkeren voor al haar inwoners. Of de Chinese zakenkrant gelijk heeft zullen we maandag weten, het is in elk geval duidelijk dat het meningsverschil tussen China en Google voorlopig nog niet is opgelost.