Broadcom en TikTok-maker ByteDance werken samen aan AI-chip

Broadcom en TikTok-maker ByteDance werken samen aan AI-chip

Broadcom en ByteDance, het Chinese bedrijf achter de populaire TikTok-app, zijn met elkaar in gesprek over het produceren van een geavanceerde AI-chip. Het zou gaan om een chip op basis van het 5 nanometer-procedé, waarvan het ontwerp buiten de huidige exportrestricties valt die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan China.

De deal zou ByteDance in staat moeten stellen een stabiele voorraad AI-chips aan te leggen tegen lagere kosten, voor het draaien van eigen AI-workloads. De Taiwanese chipproducent TSMC gaat de chip maken, aldus Reuters, die zich voor het bericht beroept op enkele anonieme bronnen. Broadcom, ByteDance en TSMC hebben het nieuws niet bevestigd.

Nog in ontwerpfase

De Amerikaanse chipontwerper Broadcom is momenteel al een partner van het Chinese bedrijf en levert minder geavanceerde 7 nanometer-chips aan ByteDance. De beoogde nieuwe chip bevindt zich nog in de ontwerpfase, productie ervan zou op zijn vroegst pas volgend jaar aanvangen. Het zou gaan om een application-specific integrated chip (ASIC), dus een purpose-built chip.

Door Amerikaanse exportbeperkingen komen Chinese bedrijven minder makkelijk aan geavanceerde chips voor dergelijke workloads. Voor ByteDance, dat naast TikTok en diens Chinese versie Douyin nog allerlei andere apps produceert, is een stevige voorraad AI-chips belangrijk voor het verbeteren van diens algoritmes en het trainen van chatbots. De ChatGPT-achtige dienst Doubao van het bedrijf heeft bijvoorbeeld zo’n 26 miljoen gebruikers en is daarmee de meest gebruikte AI chatbot van China.

Hevige concurrentiestrijd

Omdat Chinese bedrijven zo lastig aan geavanceerde chips komen, beconcurreren ze elkaar hevig om de chips die nog wél beschikbaar zijn. Dat kan gaan om chips waarvoor de exportrestricties niet gelden, maar ook chips die door China zijn geïmporteerd voordat de huidige beperkingen van kracht werden.

Zo heeft ByteDance een voorraad aangelegd van A100- en H100-Nvidia-chips waarvoor inmiddels sancties gelden, evenals A800 en H800 chips die eerst nog wel mochten, maar inmiddels niet meer. Volgens de bronnen waar Reuters zich op beroept, heeft ByteDance afgelopen jaar voor 2 miljard dollar aan chips gekocht.

Lees ook: Amerika wil dat Nederland meer Chinese bedrijven uitsluit van gebruik ASML-machines