Kroes: Aandacht en voorkeur voor Open Source

Gisteren stond mevrouw Kroes nog op het feestje van de VVD maar vandaag is ze alweer druk aan het werk. Kroes vindt dat we in Europa af moeten van gesloten software en er veel meer aandacht en voorkeur moet komen voor Opensourcesoftware.

Kroes: Aandacht en voorkeur voor Open SourceVolgens Kroes kunnen overheden tegen problemen en kosten aanlopen als ze geen goede overweging maken bij het kiezen van een standaard voor hun ICT-beleid. Kroes wil met duidelijke Europese richtlijnen de overheden aansporen om veel meer te doen met Opensourcesoftware en ervoor te zorgen dat ze niet tientallen jaren vastzitten aan een partij als Microsoft. Als je namelijk voor teveel ICT-oplossingen afhankelijk wordt van een partij als Microsoft en er geen alternatief voor is dan moet je hun producten wel af blijven nemen, soms voor tientallen jaren.

Een voorbeeld dat Kroes aanhaalt zijn de belastingdiensten in Europa die het in sommige gevallen nog echt niet voor elkaar hebben en alleen maar met één soort browser kunnen werken voor hun online aangifte. Nu zitten ze nog jaren aan die browser vast totdat het probleem is opgelost. Dat probleem is vaak groter dan wordt gedacht.

Kroes noemde gesloten software dan ook "een verspilling van gemeenschapsgeld". De meeste overheden zouden dit financieel ook niet meer kunnen betalen. De keuze voor Opensourcesoftware ligt dan ook voor de hand, overheden die bewust toch kiezen voor gesloten software moeten in haar optiek wel een hele goede reden hebben voor de restricties en royalties die erbij komen kijken.