1 min

Uit de vernieuwde gebruiksvoorwaarden van Apple’s muziek- en softwaredienst iTunes is gebleken dat Apple toestemming heeft om de exacte locatie van Apple-apparatuur te registreren, en te delen met bijvoorbeeld adverteerders.

Aan de hand van deze informatie hebben VVD’ers Ton Elias en Jeanine Hennis-Plasschaert kamervragen gesteld. In een schriftelijk document wordt Maria van der Hoeven, demissionair minister van Economische zaken, om uitleg gevraagd. In de voorwaarden staat onder andere vermeld dat Apple en zijn partners exacte locatiegegevens mogen opslaan, gebruiken en uitwisselen, waaronder de real-time geografische locatie van Apple-apparatuur. De data zou opgeslagen worden om locatiegebonden producten en diensten aan te bieden.

Apple heeft aan de LA Times verteld dat de gegevens worden geanonimiseerd, zodat de informatie niet te herleiden zijn tot specifieke personen. De krant schrijft dat uit grote hoeveelheden anonieme data wel degelijk de identiteit van individuen af te leiden is, en refereert hierbij aan een Amerikaans onderzoek. Ook in Duitsland is er gereageerd op de nieuwe voorwaarden. De Duitse minister van justitie wil dat Apple duidelijk maakt wat voor gegevens er opgeslagen worden.