2min

Apple heeft dinsdagavond de resultaten van het derde fiscale kwartaal van 2010 bekendgemaakt. Het fiscale kwartaal (niet te verwarren met een kalenderkwartaal) loopt tot 26 juni 2010. De omzet steeg met 78 procent naar 15,7 miljard dollar en de winst steeg met een bijna gelijk percentage naar 3,25 miljard.

Er werden het afgelopen kwartaal 8,4 miljoen iPhones verkocht, 61% meer dan afgelopen jaar. De iPod-divisie deed het minder goed; verkopen daalden met 8%, maar met name de iPod touch, waarvan 48% meer verkocht werd, zorgde uiteindelijk toch voor een positief resultaat: 9,41 miljoen iPods verkocht. Van de iPad, die vanaf vrijdag ook in Nederland te koop is, gingen er 3,27 miljoen exemplaren over de toonbank, bijna evenveel als het aantal Macs dat Apple verkocht.

"Het was een fenomenaal kwartaal dat onze verwachtingen op alle fronten heeft overtroffen, zoals de succesvolste productlancering in Apple’s geschiedenis met de iPhone 4", zei Steve Jobs, Apple’s CEO. "iPad heeft een geweldige start gemaakt, meer mensen dan ooit tevoren kopen Macs en we hebben geweldige nieuwe producten in aankomst dit jaar."

Ondanks de aandacht voor de iPhone 4 en de iPad groeide de Mac-divisie wederom fors. Afgelopen kwartaal werden dan ook de meeste Macs ooit verkocht: 3,47 miljoen Mac-computers, goed voor een stijging van 33% ten opzichte van afgelopen jaar. Opvallend is nog altijd dat iets meer dan de helft van alle Mac-aankopen wordt gedaan door mensen die nog geen Mac hebben. Volgens Apple is er wel een duidelijke verschuiving naar laptops zichtbaar, al merkt het bedrijf op dat het afgelopen kwartaal ook geen ingrijpende desktop-updates heeft gebracht.

Apple kijkt met positieve verwachtingen uit naar het vierde kwartaal. Het bedrijf verwacht een omzet van zo’n 18 miljard, die met name te danken zal zijn aan de iPhone 4 en de iPad, die vanaf vrijdag in nog eens negen landen te koop zal zijn. Het afgelopen kwartaal bouwde Apple vier miljard extra aan kasreserves op, waardoor het bedrijf nu in totaal 45,8 miljard dollar in kas heeft.