2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 131 procent meer iPhones verkocht dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar. In totaal gingen er 8,75 miljoen iPhones over de toonbank, goed voor veertig procent van de totale omzet. Daarnaast verkocht het bedrijf bijna 3 miljoen Macs en ook nog eens bijna 11 miljoen iPods.

In totaal boekte het bedrijf het afgelopen kwartaal, wat eindige op 27 maart 2010, een omzet van 13,5 miljard dollar en een nettowinst van 3,07 miljard dollar. In hetzelfde kwartaal van 2009 bedroegen deze nog respectievelijk 9,08 en 1,62 miljard dollar Van de totale omzet is meer dan de helft (58 procent) afkomstig van internationale verkopen. Apple is inmiddels bijna wereldwijd actief, maar heeft in de meeste landen geen eigen winkels.

"We zijn bijzonder blij om ons beste non-holiday kwartaal ooit te mogen melden, met een 49 procent hogere omzet en een 90 procent hogere winst", zei Steve Jobs, Apples CEO. "We hebben onze revolutionaire nieuwe iPad gelanceerd en gebruikers houden ervan, en we hebben dit jaar nog aantal buitengewone product in de pijplijn."

Voor het derde fiscale kwartaal van 2010 verwacht Apple een omzet tussen de 13 en 13,4 miljard dollar. Tijdens de presentatie van de cijfers kwamen nog een aantal interessante feiten aan het licht. Zo groeide de Mac met 33 procent ten opzichte van afgelopen jaar, terwijl de gehele pc-industrie met 24 procent groeide. Met 63 procent meer verkochte iPod touches behoudt Apple een aandeel van 70 procent in de markt voor mp3-spelers.

De iTunes Store leverde Apple het afgelopen kwartaal 1,1 miljard dollar op en inmiddels staat de downloadteller voor de App Store op meer dan 4 miljard. Apple is erg blij met de verkopen van de iPad, die eerder deze maand in de Verenigde Staten in de verkoop is gegaan. Vanaf volgende week vrijdag kunnen Amerikaanse consumenten naast de Wi-Fi-versie ook de 3G-versie van het apparaat kopen. Eind mei komen daar nog eens negen landen bij, Nederland valt daar voorlopig buiten.